Løn og skat for selvstændige

Løn i en enkeltmandsvirksomhed

I en enkeltmandsvirksomhed udbetaler du ikke løn til dig selv med lønseddel. I stedet betragtes hele årets overskud som din løn, og du kan hæve pengene når du ønsker i løbet af året.

Løn i en enkeltmandsvirksomhed indtastes under fanen "Hævet til privat". B-skat i en enkeltmandsvirksomhed hører til privatøkonomien og skal indtastes samme sted.

NB: Hvis du har et ApS eller har ansatte, indtastes løn som en lønafregning under fanen Udgifter. Det kan du læse mere om her.

Du skal selv håndtere skatten

Når du har din egen virksomhed, skal du selv sørge for betaling af skat. I en enkeltmandsvirksomhed skal du betale skat af virksomhedens overskud. Overskuddet betragtes som personlig indkomst, så du skal betale det samme i skat, som hvis du fik det samme i løn af en arbejdsgiver. Du skal dog selv sørge for at lægge pengene til side.

Hvis du har et ApS eller et IVS, er det skattemæssigt adskilt fra din privatperson. Du kan udbetale løn til dig selv som var du ansat i enhver anden virksomhed. Du skal så tilbageholde A-skat af din løn og betale den til SKAT. Hvis der er overskud i selskabet efter løn, betaler du selskabsskat på 22% af overskuddet (i 2019).

Sørg for at lægge skat til side

Når du modtager betaling for en faktura som selvstændig, skal du huske at det ikke er hele beløbet, du kan beholde. Først skal momsen trækkes fra (læs om moms), så skal evt. udgifter betales (f.eks. husleje til kontor) og det resterende beløb, overskuddet, skal du så betale skat af (det er en meget god tommelfingerregel at gemme halvdelen til skat).

Lad SKAT hjælpe

Som selvstændig kan SKAT ikke vide, hvad du kommer til at tjene i løbet af året, og du skal derfor selv justere din forskudsopgørelse og angive, hvor stort overskud du forventer. Efter indberetning af forventet overskud, beregner SKAT din skat og sender girokort til betaling af B-skatten i rater. Når året er gået, skal du indberette det opnåede overskud på selvangivelsen og her bliver din faktiske skat beregnet og justeret i forhold til tidligere betalinger.

Det endelige resultat

Når regnskabsåret er slut, kan du se i regnskabet, hvad dit faktiske overskud blev. Det er dette beløb, du skal betale skat af (selvfølgelig fratrukket det, du allerede har betalt i løbet af året). Beløbet skal indberettes på oplysningsskemaet (tidligere udvidet selvangivelse).

I Simpelt Regnskab kan du hurtigt se årets overskud og få hjælp til selvangivelsen.

Omsætning
Faktureret 250000 kr.
 
Omkostninger
Administrationsomkostninger -35000 kr.
Salgsfremmende omkostinger -9000 kr.
 
Overskud (før skat) 206000 kr.